Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Usporedba
Favoriti
Prijava
Prijava
Kupite grafičku karticu za igre - Pouzdani izbor

Kupite grafičku karticu za igre - Pouzdani izbor

18. 06. 2024.

Pronađite najbolje grafičke kartice za igranje najnovih igara s visokom kvalitetom. Kupite GPU-e koji su pouzdani i dostupni po dobroj cijeni. U našem vodiču, saznat ćete što određuje kvalitetu grafičke kartice. Otkrit ćemo razlike između AMD-a i Nvidia-e.

Govorit ćemo o važnosti količine VRAM-a i kako utječe na performanse računala. Upoznat ćemo vas s najnovijim tehnologijama poput ray tracinga. Osigurati ćemo vam korisne preporuke za kupnju, uz naznaku modela u različitim cjenovnim rangovima.

Objasnit ćemo zašto je bitno dobro hlađenje grafičke kartice. Govorit ćemo i o tome što je overclocking i kako poboljšava performanse. Na kraju, uputit ćemo vas kako provjeriti jeste li odabrali karticu koja odgovara vašem napajanju.

Grafičke kartice za igre

- Vrhunske grafičke kartice za neometano igranje u punoj rezoluciji i visokom fps-u - Usporedba AMD-a i Nvidia-e uz utjecaj VRAM-a na performanse i rezoluciju - Vodič kroz različite grafičke arhitekture, optimizaciju frame rate-a i ray tracing tehnologije - Preporuke za grafičke kartice različitih cjenovnih razreda uz objašnjenje hlađenja i overclockinga - Analiza zahtjeva napajanja za odabir odgovarajuće grafičke kartice

Vodič za odabir grafičke kartice

Kada birate grafičku karticu za igranje, gledajte ključne faktore. Važno je tko je proizvođač, poput AMD i Nvidia. Oni imaju mnogo kartica s različitim performansama i cijenama. Bitno je i koliko VRAM-a kartica ima. To utječe na rezoluciju i detalje u igrama. Više VRAM-a znači bolje iskustvo, osobito na visokim rezolucijama.

GPU proizvođači: AMD vs. NVIDIA

AMD i Nvidia su vodeći u grafičkim karticama. AMD je poznat po dobrom omjeru cijene i performansi, a Nvidia po tehnologiji. Odabir ovisi o vašim željama i budžetu. Važno je usporediti što nude oba proizvođača.

VRAM: Utjecaj na performanse i rezoluciju

Koliko VRAM-a ima kartica važno je za veličinu rezolucije pri igranju. Za igranje na 4K trebat će vam više VRAM-a nego za 1080p gaming. Pazite na usklađivanje VRAM-a s rezolucijom kad birate karticu.

Grafičke jezgre i arhitekture

Nvidia je stvorila napredne grafičke arhitekture. To uključuje Ampere i Ada Lovelace. One značajno poboljšavaju energetsku učinkovitost i performanse.

Frame rate i rezolucija

Za igranje na Full HD (1080p) rezoluciji, preporučuju se kartice srednjeg cjenovnog ranga. One omogućuju stabilnih 60 ili više slika u sekundi u zahtjevnim igrama. Kartice poput Nvidia RTX 4060 ili AMD Radeon RX 7600 su idealne za većinu igara. Osim toga, imaju dobar odnos cijene i kvalitete te mogu pokretati igre na visokim ili ultra postavkama.

QHD/1440p gaming

Skuplje kartice, kao što su Nvidia RTX 4070 ili AMD Radeon RX 7700 XT, potrebne su za QHD (2560x1440) rezoluciju. One nude više snage i VRAM-a te pružaju 60+ fps u većini igara na toj razini.

Odličan su odabir za igrače koji traže kvalitetu i performanse. Uspijevaju postići bolju oštrinu i detalje nego pri 1080p rezoluciji.

4K gaming

Za 4K (3840x2160) gaming trebate snažne kartice visokog cjenovnog ranga, poput Nvidia RTX 4080 ili AMD Radeon RX 7900 XTX. One omogućuju 30+ fps u igrama na 4K, sa maksimalnim postavkama ili blizu njih. Ipak, 4K gaming je skup pa je potrebna velika investicija za najbolje performanse.

Grafičke kartice za igre

Na tržištu se nudi velika ponuda grafičkih kartica za igre. Svi proizvođači, od AMD-a do Nvidie, imaju svoje modele. Ima ih za svaki džep - od osnovnih za početnike do vrlo moćnih.

Pri odabiru, bitno je razmotriti što kartica nudi. Treba gledati koliku razlučivost i frejmove omogućuje. Također, važna je podrška za tehnologije kao što je ray tracing. Svaki model treba dobro odgovarati svojoj cijeni. Važno je uskladiti svoje potrebe i financijsku situaciju. Tako ćete naći karticu koja će vam pružiti super iskustvo u igrama.

Tehnologije za rendering i ray tracing

Nova tehnologija u grafičkim karticama omogućava bolje performanse u crtanju slika. Koriste se napredni API-ji poput DirectX 12 i Vulkan-a. Ti API-ji pomažu grafičkoj kartici da bolje iskoristi svoje mogućnosti.

Manje je potrebno od procesora za rad, a brzina slika je veća. To je posebno vidljivo u igrama sa složenim grafikama. Osim toga, koriste se i druge nove tehnike kao što je asinkrono računanje.

Ove tehnike znače da se opterećenje ravnomjernije dijeli između grafičke kartice i procesora. To daje kartici veću snagu za savladavanje novih zahtjeva u igrama.

DirectX 12 i Vulkan API

S Nvidia RTX karticama dolazi novi način crtanja svijeta u igrama. To se zove real-time ray tracing. Ray tracing koristi složene matematičke tehnike za stvaranje realističnog svjetla, sjena i refleksija.

RTX kartice imaju posebne jezgre za ray tracing. Ove jezgre ubrzavaju proces. Rezultat je glatka i realistična grafika uz učinkovito korištenje tehnologija kao što su DirectX Ray Tracing (DXR) i Vulkan Ray Tracing.

NVIDIA RTX i ray tracing

Nvidia Ampere arhitektura omogućuje 60 fps-a u 4K rezoluciji sa aktivnim Ray Tracingom u zahtjevnim igrama. Ovo je značajan napredak od prethodne generacije kartica.

Broj igara s podrškom za Ray Tracing ubrzano raste. Kao što su Cyberpunk 2077, Crysis Remastered, Battlefield, Call of Duty, Diablo IV, Ghostrunner, Spider-Man, Resident Evil.

DLSS tehnologija je sada još bolja. Na Ada karticama performanse su duplo bolje nego na starim modelima. RTX 4090 kartica omogućuje igranje u 8K rezoluciji sa DLSS.

ray tracing

Preporuke za kupnju

Ako tražiš grafičku karticu koja ne košta puno, gledaj u smjeru AMD Radeon RX 6600 ili Nvidia GeForce RTX 3060. S ovim karticama, moći ćeš igrati na 1080p rezoluciji s pristojnim postavkama. Za svoj novac, dobit ćeš dobre performanse pri igranju novih igara.

Srednji cjenovni razred

Ako imaš malo više novaca, razmotri AMD Radeon RX 6700 XT ili Nvidia GeForce RTX 4060 Ti. Ove kartice vam daju mogućnost igrati igre i na QHD rezoluciji. One su super za kvalitetno iskustvo igranja.

Visoki cjenovni razred

Za najbolje igranje na 4K rezoluciji, gledaj prema Nvidia GeForce RTX 4090. Ove kartice su skuplje, ali nude najbolje što trenutno možeš dobiti. S njima, bit ćeš spreman za sve nove igre i grafiku.

grafičke kartice

Coolingovi i overclocking

Da bi računalo radilo dobro, važno je pravilno hladiti grafičku karticu. One mogu imati referentne ili posebne hladnjake. Referentni hladnjaci su standardni, a custom cooleri su napredniji. Custom cooleri su bolji jer su tiši, hlade bolje i omogućuju veći overclocking. Stoga, za bolje performanse ili tiši rad, birajte grafičku karticu s custom cooler hlađenjem.

Prednosti i rizici overclockinga

Povećanje performansi grafičke kartice zvuči primamljivo, ali nosi rizike. Pravilan overclock uz dobro hlađenje može povećati fps za 5-15%. No, ako ne pazite, može doći do problema. To uključuje lošu stabilnost, pregrijavanje i moguće oštećenje. Zato treba biti oprezan s overclockingom, pratiti temperature i performanse. Najsigurnije je koristiti kartice s custom coolerima.

Zahtjevi za napajanje

Bitno je odabrati pravo napajanje (PSU) za grafičku karticu. Sve kartice troše različite količine energije, označene TDP-om. Na primjer, Nvidia RTX 4080 koristi 320W. To znači da trebate snažno i kvalitetno napajanje za stabilan rad.

Preporuča se PSU koji je jači za 100-150W od maksimalne kartičine potrošnje. Minimalno 80+ bronze certifikata. Tako će vaš sustav raditi bez problema. Ne zaboravite, proizvođači daju preporuke o minimalnoj snagama PSU-a za njihove kartice.

TDP i potrošnja energije

Grafičke kartice mogu trošiti od 100 do 300 vata obično. Ako vaša grafička kartica ne radi na drugom računalu, možda je problem u njoj. BeQuiet! kaže, ako je ukupna potrošnja veća od snage PSU-a, trebate jače napajanje.

Preporuke za jedinice napajanja

Odaberite napajanje od renomiranog proizvođača za vašu karticu. Bitno je da ima dovoljno snage, pažljivo proračunajte potrošnju kartice i drugih dijelova.

Od kvalitetnih napajanja izdvajamo MSI MAG, BeQuiet, Asus, Corsair, Seasonic

FAQ

Koji su ključni čimbenici pri odabiru grafičke kartice?

Kada birate grafičku karticu, gledajte tko ju je napravio (AMD ili NVIDIA). Bitno je i koliko memorije ima (VRAM) te podrška za nove tehnologije. Također, važno je da se uklapa s onim što vi želite raditi ili igrati.

Koja je razlika između AMD-a i NVIDIA-e?

AMD-ove kartice nude dobre performanse po pristupačnim cijenama. NVIDIA pak se ističe energetskom učinkovitošću i tehnologijama kao što je DLSS.

Kako VRAM utječe na performanse i rezoluciju?

Više VRAM-a omogućuje igranje u višim rezolucijama. Za QHD i 4K rezolucije će vam trebati više memorije.
Na primjer, za 1080p igranje, 6-8 GB će biti dovoljno. Za 4K, preporučuje se 16-24GB memorije.

Koje su ključne grafičke arhitekture kod NVIDIA-e i AMD-a?

NVIDIA je predstavila napredne arhitekture kao što su Maxwell i Pascal. Te su arhitekture unaprijedile energetsku učinkovitost i performanse. S druge strane, AMD koristi GCN arhitekturu koja donosi poboljšanja u svakoj verziji.

Koje grafičke kartice preporučujete za 1080p, 1440p i 4K gaming?

Za 1080p, dobre su Radeon RX 6600, RX 7600, RX 6700 XT, RX 6750 XT, RTX 3060, RTX 4060, RTX 4060TI.
Za 1440p igranje, preporučujemo Nvidia RTX 4070 ili AMD Radeon RX 7800 XT. Za 4K, snažnije kartice poput Nvidia RTX 4080, RTX 4090 i AMD Radeon RX 7900 XTX su prikladne.

Koje su trenutno najnaprednije grafičke tehnologije?

Najnovije kartice podržavaju DirectX 12 i Vulkan, pružajući bolje izvođenje grafike. Nvidia je lansirala real-time ray tracing koja stvara fotorealistični prikaz igara.

Koji su tipovi hladnjaka za grafičke kartice i koliko su važni?

Grafičke kartice mogu imati referentne ili prilagođene hladnjake. Prilagođeni hladnjaci su bolji jer su tiši, hlade učinkovitije i omogućuju bolje overklokiranje.

Koliko je važan odabir adekvatne jedinice napajanja za grafičku karticu?

Bitno je odabrati dovoljno jako napajanje za stabilan sustav. Preporuka je jedinica koja je jača za 30% od maksimalne potrošnje kompletnog sustava/računala. To osigurava siguran rad vašeg računala.