Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Usporedba
Favoriti
Prijava
Prijava
Složi svoj PC: osnovne greške koje treba izbjegavati

Složi svoj PC: osnovne greške koje treba izbjegavati

14. 06. 2024.

Izrada vlastitog PC-a može biti vrlo zadovoljavajući i edukativan proces, no može biti i izazovan, pogotovo ako se radi o vašem prvom putu. U ovom članku ćemo pokriti neke od najčešćih grešaka koje ljudi rade kada sastavljaju PC i kako ih izbjeći. Krenimo redom!

Nepoznavanje vlastitih potreba

Prije nego što počnete sastavljati, razmislite o tome za što ćete ga koristiti. Je li vam potrebno računalo za igranje najnovijih igara, rad s grafičkim dizajnom ili jednostavne uredske zadatke? Poznavanje svojih potreba pomoći će vam da pravilno odaberete komponente.

Savjet: Napravite popis programskih zahtjeva i poželjnih performansi kako biste bili sigurni da kupujete odgovarajuće komponente.

Zanemarivanje kompatibilnosti

Jedna od najčešćih grešaka je kupnja dijelova koje nisu kompatibilni jedni s drugim. Ovo može uključivati probleme poput nekompatibilnog CPU-a i matične ploče ili kupnju grafičke kartice koja ne odgovara napajanju.

Savjet: Ako niste sigurni u svoj izbor, slobodno nam se javite i pomoći ćemo vam odabrati dobre komponente za sastavljanje vašeg novog gaming računala.

Premalo ili previše snage napajanja

Odabir pravog napajanja (PSU) je kritičan. Premalo napajanje može uzrokovati nestabilnost i pad perfomansa, dok previše može biti nepotrebno skupo i energetski neučinkovito.

Savjet: Izračunajte potrebnu snagu napajanja koristeći online PSU kalkulatore i dodajte 20-30% rezerve kako bi se osigurala stabilnost.

Nedostatak istraživanja o hlađenju

Hlađenje je ključ za dugovječnost i stabilnost računala. Neučinkovito hlađenje može dovesti do pregrijavanja i skraćenja životnog vijeka . Ovdje se radi o pravilnom odabiru ventilatora, kućišta, hladnjaka za procesor i termalne paste.

Savjet: Pobrinite se da vaš kućište omogućuje dobar protok zraka i, ako je potrebno, investirajte u kvalitetnije rešenje za hlađenje CPU-a i GPU-a.

Korištenje neprikladnog alata

Sastavljanje računala zahtijeva preciznost, a to znači da su vam potrebni odgovarajući alati. Loš alat može oštetiti vaše komponente ili otežati postupak sastavljanja.

Savjet: Nabavite osnovni kit za računalno sastavljanje koji uključuje kvalitetan set odvijača.

Zanemarivanje ažuriranja BIOS-a/UEFI-a

Nove matične ploče često dolaze s BIOS-om koji može biti potrebno ažurirati prije nego što podrži najnovije procesore ili druge nove tehnologije. Ažuriranje BIOS-a može također poboljšati stabilnost i performanse sustava. Ažuriranje je moguće napraviti i u samoom Windows sustavu.

Savjet: Provjerite verziju BIOS-a/UEFI-a prije instalacije windows operativnog sustava i aplikacija, ako je potrebno, ažurirajte ga prema uputama proizvođača.

Kabliranje: estetski i funkcionalni aspekt

Loše planiranje kabliranja može rezultirati lošim protokom zraka unutar kućišta, što dovodi do pregrijavanja komponenti. Osim toga, uredno kabliranje olakšava održavanje i nadogradnju sustava.

Savjet: Koristite vezice za kablove i planirajte raspored kablova kako ne bi ometali protok zraka. Cijena vezica je povoljna i pogodne su za razne namjene.

Preskakanje testiranja sustava

Nakon sastavljanja računala, važno je temeljito testirati sustav kako biste osigurali da sve radi ispravno. Preskakanje ovog koraka može rezultirati problemima koje ćete primijetiti tek kasnije.

Savjet: Koristite alate/program za Windows stres-testiranje kao što su Prime95/OCCT za CPU/Procesor, Memtest86 za RAM/Memoriju i 3DMark/Valley za GPU/Grafičku kako biste provjerili stabilnost na više načina.

Zaključak

Sastavljanje vlastitog računala može biti vrlo zadovoljavajuće iskustvo, ali važno je biti dobro pripremljen i svjestan potencijalnih zamki. Kroz ovaj članak smo istaknuli ključne greške koje treba izbjegavati kako biste osigurali da vaš novi PC build bude pouzdan, efikasan i dugovječan.

Sretan PC building i dobar gaming! Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica za slaganje konfiguracija, slobodno nam se javite.